TR | EN
ESOGÜ BİLDAM Dünyada İlk ve Tek
10.04.2022
Öne çıkan görsel

ESOHABER DİJİTAL GAZETE & ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ EKİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilişsel Davranışsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLDAM) 13 farklı ölçüm düzeyinde verinin entegre ve senkronize toplanabildiği Dünya’daki ilk ve tek davranış araştırma laboratuvarıdır. Merkez bünyesinde; EEG, göz takip sistemleri, galvanik deri iletkenliği, termal kamera gibi pek çok cihaz kullanarak insan davranışlarını anlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Merkezimizin temel amacı; insan davranışı odağında nörobilimsel yöntemler ile çalışmalar yürütmek, merkez altyapısının ve uzman kadrosunun üniversitemiz ilgi bölümleri ile yapacağı iş birlikleri doğrultusunda ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlamak, öğrencilerimize bir araştırma alanı ve altyapısı sunmak, bu alanda uzmanlar yetiştirmek ve yürütülecek danışmanlık süreçleriyle kamu- üniversite- sanayi iş birliğine katkıda bulunmaktır.

İnsan davranışı karmaşık, takibi ve öngörülmesi zor bir olgudur. BİLDAM, sahip olduğu ar-ge altyapısı ve uzman kadrosuyla yürüttüğü multidisipliner çalışmalar sonucunda insan davranışlarını nörometrik, biometrik ve psikometrik düzeyde analiz ederek sektöre aşağıdaki konularda destek sağlamaktadır;

-Tüketici davranışlarını anlamayı ve öngörme,

-İşletmelerin doğru marka konumlandırması yapmasına destek,

-Klasik pazarlama araştırmalarının aksine firmaların ürünlerini pazara sürmeden önce tüketici tarafından nasıl algılandığını ortaya konması,

-En ideal ürün ve kullanıcı deneyiminin geliştirilmesi,

Talebe uygun prototipe erişilmesini hızlandırarak bütçeleme araçlarının en etkin biçimde kullanılmasına imkân sağlamaktadır.

 

İnsanın karar verme mekanizmaları, sanıldığının aksine, tam olarak bilinçli bir süreç değildir. Bilinçli ve bilinç dışı süreçler birbirini takip eder ve bütünlüğün izlenmesi için biyolojik geri bildirim (biofeedback) mekanizmaları tasarlanmıştır. Mekanizmaların birbiri ile entegrasyonu sonucunda davranışlar ve kararlar üzerinde geniş çaplı çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde kognitif nörobilim, nöropazarlama, psikoloji ve ekonomi alanlarında yapılan araştırmalarda biofeedback mekanizmaları kullanılmakta ve stratejiler, alınan sonuçlar üzerinden oluşturulmaktadır. BİLDAM, insan davranışına ilişkin elde ettiği verilerle bahsedilen konularda gerçeğe en yakın sonuçlara ulaşmaya çalışmaktadır. Merkez, günümüz teknolojileri ve güncel metodlar kullanılarak, belirtilen alanlarda eylem planları ve stratejiler geliştirerek şirketlere danışmanlık yapmakta, sektörün sorunları giderecek raporlar hazırlamaktadır.

ESOHABER DİJİTAL GAZETE & ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ EKİ – 10.04.2022